Zaden verzamelen en drogen

Nu we volop oogsten en genieten van ‘de vruchten van het land’, kun je eenvoudig van een aantal gewassen zaden verzamelen. Van vruchten zoals tomaat en meloen gaat dat eenvoudig.

  • Haal de zaden uit de rijpste vruchten van een ras dat je lekker vindt.
  • Wrijf het vruchtvlees er af en spoel de zaden schoon, bijvoorbeeld in een theezeefje.
  • Daarna droog je de zaden op een keukenpapiertje of een stukje stof*.

*Een stukje stof, een zakdoek of bakpapier is het handigst, omdat zaden daar niet aan blijven plakken. Met gewoon papier vraagt het soms nog wat extra werk om de zaden er af te krijgen

Ook van courgette en komkommer kun je zelf zaden winnen. Hierbij is het wel van belang dat je maar één ras hebt staan, omdat deze groenten binnen hun soort kruisbestuiven. Het is zonde om kruisingen te telen, omdat de kans op een tegenvallende oogst dan groot is.

Bladgewassen

Van een aantal bladgewassen en kruiden, vooral de ‘snelle blaadjes’, is het ook eenvoudig zaad te winnen.
Laat wat rucola, raapsteel of mizuna, koriander, venkel (of in het voorjaar winterpostelein of veldsla) in bloei komen, oogst de zaden en droog ze.

Vergeet niet om de zakjes met zaden goed te labelen. Schrijf er de groentesoort – ras en oogstdatum op.  Ook handig is het om te noteren wanneer je ze volgend jaar wilt zaaien en hoeveel planten je wilt zetten.

2 gedachten over “Zaden verzamelen en drogen

  1. Even een kleine aanvulling op het zaden verzamelen. Verzamel vooral alleen zaden van gezonde planten die aan jouw teeltwensen voldoen. Let daarbij ook op dat je bv de zaden van de eerste meloenen oogst en niet van een plant die pas laat ging dragen en traag afrijpte. Met zo’n warm jaar als dit is dat niet zo’n probleem, maar volgend jaar heb je misschien een minder mooi jaar en dan wil je ook graag vruchten. Kijk bij bladgroenten, wortels en knollen ook naar de vorm van de bladeren, knollen en wortels en het tijdstip waarop ze in bloei schoten. Verzamel je zaad van de eerste spinazie planten die gaan bloeien of de eerste wortelen dan ga je zaad vermeerderen met een hoge schietgevoeligheid! Beter de trage schieters pakken dus.

  2. Bij het oogsten van tomatenzaden wordt de voorkeur gegeven om deze zaden eerst een aantal dagen te fermenteren (rottingsproces). Het rottingsproces zorgt voor de afbraak van het kiemremmende geleilaagje om de zaden. Het schijnt dat de zaden die je op deze manier verkrijgt makkelijker en sneller zullen kiemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.