Rode kool inmaken

Heb je teveel rode kool?
Die kun je ook goed inmaken. Onderstaand recept is niet zo zoet als de meeste recepten maar wat meer zoetzuur.

Ingrediënten
– 2 rode kolen, samen ruim 4 kilo
– 200 ml rode wijnazijn
– 200 ml witte wijnazijn of appelazijn
– 200 ml rode wijn
– 12 jeneverbessen
– 4 laurierblaadjes (gedroogd of vers)
– 6 kruidnagels
– 2 kaneelstokjes
– takje verse tijm of een halve theelepel gedroogde tijm
– 1 ons bruine suiker
– 1 kilo in stukjes gesneden appel of 1 pond verse, in stukjes gesneden- appel en wat gedroogde appelstukjes
– zout naar believen

Bereidingswijze
– Snijd de kolen in vieren, verwijder de stronk en schaaf de kolen dun met een mandoline, met een mes of met een keukenmachine
– doe de gedroogde kruiden in een theezakje of een stukje katoen en bind dit dicht
– Doe alles in de pan. Als je de verse appelstukjes niet stuk wilt koken, voeg je deze er pas een kwartier voor dat de kool klaar is toe.
– laat dit gedurende 1 1/2 a 2 uur pruttelen, naar gelang je de kool zacht wilt hebben en doordrongen van alle smaakjes
– Verwijder het zakje met de kruiden, de kaneelstokjes en de laurierblaadjes
–  Doe de rode kool in gesteriliseerde weckpotten
– Weck de potten op 100 graden gedurende 2 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.