Vlierbloesemsiroop, Ugolino en Hugo

Voor de kennismakingsdag van De Kavel op 23 mei heb ik Ugolino gemaakt. De alcoholvrije versie van de cocktail Hugo, een populair zomerdrankje.

De basis van beide drankjes is vlierbloesemsiroop.

Hieronder vind je de recepten van vlierbloesemsiroop, Ugolino en Hugo.

De recepten komen van de site: http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl

 

 

Vlierbloesemsiroop (ongeveer vier liter)

450 g schoongemaakte vlierbloesem

3 liter water

3 kg kristalsuiker

60 g citroenzuur (verkrijgbaar bij de Turk/Marokkaan)

Pluk een teiltje droge vlierbloesemschermen.

Schud ze uit en laat ze een kwartier rusten op een tafel. Zo krijgen insecten de kans om weg te gaan.

Was de bloesem niet, dat gaat ten koste van de smaak. Verwijder de groene takjes zoveel mogelijk.

Zet de bloesem net onder koud water. Zet er een bord op en verzwaar (ik gebruikte een vleesvermalser van 1,5 kg in een schone plastic zak).

Laat anderhalve dag rusten.

Steriliseer flessen of potten.

Schep de bloesem in een vergiet, vang het vocht op. Druk de bloesem aan en laat goed uitlekken.

Span een schone theedoek boven een kom of pan en giet het bloemenwater er over. Zo zeef je kleine deeltjes uit het bloemenwater

Controleer de hoeveelheid water en voeg per liter een kilo suiker toe.

Verwarm en roer tot de suiker is opgelost. Verhit tot tegen de kook aan.

Voeg per liter water 15 – 20 gram citroenzuur toe. Roer tot het citroenzuur is opgelost.

Verdeel de siroop over flessen of potten.

Je kunt in plaats van citroenzuur ook citroensap of schijven citroen gebruiken.

 

De siroop heeft een zachtgele kleur en een heerlijke geur! Het citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en een lichte tintel.

Naar mijn smaak een deel siroop aanlengen met zes delen water.

 

Ugolino (ongeveer 1,5 liter)

2 limoenen

1 citroen

2 dl zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, ook te koop bij de natuurwinkel

10 blaadjes munt en een takje munt voor de sier

100 g ijsblokjes

1,2 gekoeld bronwater met prik

grote kan

zeefje

cocktailstamper

 

Snij 1 limoen in schijfjes.

Pers de andere limoen en de citroen.

Schenk het sap door een zeefje in de kan

Doe de siroop en de blaadjes munt in de kan.

Stamp de muntblaadjes met een cocktailstamper.

Doe ijsblokjes, limoenschijfjes, munttakje en bronwater in de kan.

Even roeren en klaar!

 

 

Cocktail Hugo

5 dl prosecco uit de koelkast

5 dl bruisend bronwater uit de koelkast

1 limoen

ongeveer 10 blaadjes munt

ijsblokjes

1,25 dl vlierbloesemsiroop

 

Doe de munt en de siroop in een grote karaf en stamp zodat het muntaroma vrij komt.

Doe prosecco en bronwater erbij.

Snij twee of drie plakken limoen af, snij ze doormidden en bewaar ze voor de garnering. Doe de rest van de limoen in stukken of schijven in de karaf.

IJsblokjes erbij, roeren en klaar is Hugo!

 

Mooie zomerdagen gewenst!

Monique (kavel 11)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.