Pastinaak

Een van de oudst bekende groenten ter wereld is de pastinaak. Bij opgravingen uit het Stenen Tijdperk (9000 v. Chr) zijn resten van deze groente aangetroffen. In onze streek is de pastinaak door de Romeinen geïntroduceerd. Veel later, om precies te zijn in 1573, is pastinaak een belangrijk deel van de hutspot zoals deze bij het Leidens ontzet wordt gegeten. Natuurlijk was de aardappel toen nog niet bekend, dus van een “moderne” hutspot was geen sprake.

In de 18e eeuw kwam de aardappel steeds meer in zwang. Dit ging ten koste van de pastinaak. Al in de 19e eeuw werd de groente steeds minder gekweekt, en tegen het begin van de 20e eeuw was deze alleen nog populair in Groot Brittannië. Tegenwoordig maakt de pastinaak weer een kleine comeback.

Pastinaken zijn familie van de schermbloemigen (o.a. selderij, venkel, peterselie, en wortel) en behoorlijk vorstbestendig, de smaak wordt versterkt als de vorst “er overheen” is gegaan. Zaaien kan al vroeg, vanaf april. Ze ontkiemen langzaam, maar daarna hoeft u er weinig tot niets meer aan te doen.

Bij warm en zonnig weer kan het blad irritatie veroorzaken, dus pas op!

Net als wortels kunt u pastinaak vrij lang bewaren, ca 2 weken. Pastinaak is prima in te vriezen. Eerst een minuut of 2 blancheren, daarna is deze ca. 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Wat kunt u met pastinaak op culinair gebied?

  • Raspen als salade met een dressing
  • Gekookt bij vlees of wild
  • In plakjes frituren tot chips
  • Pureren en mengen met aardappelpuree
  • Verwerken in soepen
  • En veel, heel veel meer.

De moraal van dit verhaal? Reserveer volgend jaar een klein stukje van uw tuin voor deze vergeten groente. De geur van pastinaak als u de eerste mooie licht beige jongen uit de grond trekt is onvergetelijk.

Marc Bos
Kavel 57C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.