IJsjes met Rabarber!

Rabarberijs met gember

Recept voor 10 rabarber gember ijsjes

Dit gaat erin:
330 gram rabarber
160 ml water
150 gram rietsuiker
1 stukje gemberwortel (geschild en in stukken)
125 gram verse aardbeien

stapel-Edited-634x311
Zo maak je het:

Stap 1:

Snij de gewassen rabarberstelen in stukjes van 1 cm. Vul een pan met een bodempje water (1,5-2 cm) en doe de rabarber erbij. Kook de rabarber op middelhoog vuur. Let op: roer regelmatig en voorkom dat de rabarber aan de bodem gaat plakken en daardoor aanbrandt. Roer tot de meeste stukken uit elkaar gevallen zijn en het een dikke brei is geworden (10-15 minuten). Haal van het vuur en laat afkoelen.

Stap 2:

Maak ondertussen de siroop: doe het water, de suiker en de stukken gemberwortel in een kleine steelpan. Breng tegen de kook aan en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Stap 3:

Doe de rabarber met de aardbeien in de blender (of gebruik een schenkkan met een staafmixer) en pureer tot het glad is.

Stap 4:

Meng de rabarber-aarbeienpuree met de siroop. Proef even, het mag best zoet zijn met een duidelijke gembersmaak.

Stap 5:

Vul de ijsvorm en wacht tot de ijsjes bevroren zijn! De ijsjes moeten ongeveer zeven uur/ een nachtje in de vriezer.

Tip!

Probeer dit recept ook eens met vers geperst sinaasappelsap in plaats van met water en voeg suiker naar smaak toe.

Dit recept kun je vinden op:

http://www.famme.nl/maak-je-eigen-fruitijs-rabarber-gember/

 

Rabarberijs met vlierbloesem

Ingrediënten;

450 gram rabarber in stukjes van 2 cm

2/3 cup siroop (150 ml)

1/3 cup vlierbloesemsiroop (75 ml)

 

Siroop voor 1 cup siroop;

2/3 cup suiker (150 gram)

2/3 cup water (150 ml)

Meng suiker en water in een pan en verhit op middelhoog vuur totdat de suiker helemaal opgelost is.

Wanneer kruiden toegevoegd moeten worden moeten deze toegevoegd worden voordat de siroop begint te koken. Kruiden voeg je toe wanneer je de pan van het vuur heb gehaald.

 

Rabarberijsjes;

  • Doe ong. 1 cm water in een pan en voeg de rabarber toe. Breng de rabarber aan de kook op een middelhoog vuur en roer regelmatig. Kok ong. 10 a 15 minuten totdat de rabarber uit elkaar gevallen is tot een dikke puree. Wanneer er nog dikke stukken rabarber in de puree zitten kook je de puree langer of haal je de stukjes eruit.
  • Pureer het mengsel ( het hoeft niet helemaal homogeen te worden). Je hebt ongeveer 2 cups en twee eetlepels rabarberpuree nodig.
  • Doe de rabarberpuree en de siroop en de vlierbloesemsiroop in een beker met een tuit en meng deze door elkaar.
  • Doe het mengsel in ijsvormpjes en laat een beetje ruimte over om de ijsjes te kunnen laten uitzetten tijdens het bevriezen. Doe de stokjes in de ijsjes en zet de ijsjes in de vriezer.
  • Na 4 a 5 uur in de vriezer zijn de ijsjes klaar om gegeten te worden.

 

Dit recept komt uit het boek: People’s pops van Nathalie Jordi, David Carrel en Joe Horowitz

 

r

En omdat ik niet kan wachten tot het aardbeientijd is………….

IJsjes met aardbeien en balsamicoazijn

Ingrediënten;

450 gram aardbeien zonder kroontjes

¾ cup siroop (180 ml)

1 eetlepel versgeperst citroensap

¼ cup balsamicoazijn (60 ml)

 

Siroop voor 1 cup siroop;

2/3 cup suiker (150 gram)

2/3 cup water (150 ml)

Meng suiker en water in een pan en verhit op middelhoog vuur totdat de suiker helemaal opgelost is.

Wanneer kruiden toegevoegd moeten worden moeten deze toegevoegd worden voordat de siroop begint te koken. Kruiden voeg je toe wanneer je de pan van het vuur heb gehaald.

 

Aardbeienijsjes;

  • Pureer de aardbeien. Je hebt ongeveer twee cups aardbeienpuree nodig.
  • Doe de aardbeienpuree en de siroop en het citroensap in een mengbeker met tuit en roer e ingrediënten door elkaar.
  • Voeg de balsamicoazijn beetje voor beetje toe terwijl je roert en regelmatig proeft. Pas op dat je niet teveel toevoegt.
  • Doe het mengsel in ijsvormpjes en laat een beetje ruimte over om de ijsjes te kunnen laten uitzetten tijdens het bevriezen. Doe de stokjes in de ijsjes en zet de ijsjes in de vriezer.
  • Na 4 a 5 uur in de vriezer zijn de ijsjes klaar om gegeten te worden.

Ook dit recept komt uit het boek: People’s pops van Nathalie Jordi, David Carrel en Joe Horowitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.