Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikel vragen we nu eens om iets NIET te doen.


De groep van insectenbestrijdingsmiddelen die voor bijen zo giftig zijn heet officieel Neonicotinoïden. Het bekendste middel daarvan is Imidacloprid. Dit middel is onder diverse handelsnamen op de markt, voor zowel professionele gebruikers als particulieren.
Via deze LINK krijgt u een overzicht van middelen die in de tuincentra/winkels te koop zijn.
We adviseren iedereen om deze middelen NIET te gebruiken. Ondanks het feit dat volgens de bijsluiter wordt beweerd dat het niet gevaarlijk is voor bijen als het op de juiste wijze wordt gebruikt, is in werkelijkheid de situatie anders.

Ten eerste worden deze middelen vaak op een verkeerde manier gebruikt waardoor bijen ermee in aanraking komen. Daarnaast is bekend dat deze middelen door planten worden opgenomen en dat deze giftige stoffen ook in stuifmeel en nectar terecht komen. Bijen die stuifmeel en nectar verzamelen krijgen het gif binnen en nemen het mee naar het nest of naar de bijenkast.
Vele internationale, onafhankelijke onderzoekers hebben aangetoond dat deze middelen voor bijen zeer gevaarlijk zijn. Ondanks politieke protesten en officiële bezwaarprocedures van de Bijenstichting zijn deze middelen nog steeds op de markt.

Vaak is het niet nodig om plaaginsecten met bestrijdingsmiddelen te bestrijden en er komen inmiddels steeds meer milieu- en bij-vriendelijke middelen en methoden beschikbaar.

 

uit: https://www.bijenlint.nl/component/k2/item/155-geen-bestrijdingsmiddelen-gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.