Brandnetelgier

Brandnetelgier is een voedzame meststof die gemaakt wordt van een gegist aftreksel van brandnetels. Je kan dit makkelijk zelf maken en gebruiken voor diverse groenten en fruitbomen. Aangezien brandnetels heel wat stikstof en mineralen bevat zal het afgietsel het bodemleven sterk bevorderen. In verdunde vorm kan je brandnetelgier ook gebruiken om bladluizen en schimmels te bestrijden.

Brandnetelgier maken

Het maken van brandnetelgier is vrij eenvoudig en kan gebeuren in elke regenton of grote emmer. De verhouding tussen water en netels is steeds 1 op 10. Voor elke kilo brandnetels die je hebt zal je dus 10 liter water moeten toevoegen.

Eens het water aan de netels is toegevoegd hoef je enkel nog te wachten. Na drie dagen zal het gistingsproces beginnen. Roer één tot twee maal per dag in de ton tot de gisting compleet is. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het ongeveer een 10-tal dagen eer deze vloeibare bemesting klaar is. Wanneer je nog kleine belletjes ziet aan het oppervlak is de gisting nog niet voltooid.

TIjdens het gistingsproces wordt de brandnetelgier best voldoende belucht en afgedekt tegen vuil. Dit kan je doen door bv. een grote ton omgekeerd op de emmer te plaatsen. Plaats je ton ook ver genoeg van de buren want het goedje kan nogal stinken.

 

Brandnetelgier bewaren

Eens je brandnetelgier klaar is kan je de netels verwijderen en het brandnetelprut zeven om het resterende gier te bewaren in plastic flessen of een reservoir. Zaten er bloemen (die zaadjes bevatten) op de brandnetels of is het water vuil dan kan je best een doek gebruiken om de vloeibare meststof te zeven. Anders staat je tuin binnen de kortste keren vol met netels. Om brandnetelgier lang te bewaren plaats je het reservoir best op een schaduwrijke plek.

In een biologische tuin gaat ook niets verloren! De brandnetels die overblijven kan je makkelijk composteren op de composthoop. Leg ze wel niet bovenaan want dan kunnen de netels nog enkele dagen stinken.

 

Brandnetelgier gebruiken

Het zwaarste werk is nu achter de rug! Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren. Het zal je planten versterken en minder gevoelig maken voor plagen en ziekten.

 

Waar toepassen
Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…

Waar beter niet toepassen
Uien en peulvruchten zoals erwten en bonen.

 

Brandnetelgier als bestrijder
Goed tegen bladluis, zwarteluis, rupsen, koolvlieg, wortelvlieg, selderijvlieg, wortelrol en didymella-kanker.

 

Korte samenvatting

– 1 kg brandnetels op 10 liter water.
– Afdekken met voldoende verluchting.
– 1 tot 2 maal per dag roeren.
– 10-tal dagen wachten tot het gistingsproces compleet is.
– Brandnetelgier zeven en bewaren.
– Aanlengen met water, verhouding 1/10.

 

(bron: http://www.tuinpraat.be/brandnetelgier-maken-en-gebruiken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.