Veel wespen? Dit helpt!

Door het warme en droge weer van afgelopen weken zijn er meer wespen dan voorgaande jaren. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze op afstand te houden!

 

Kruidnagel

Zet een schaaltje kruidnagel op je tuintafel en wespen komen niet in de buurt, ze houden niet van de geur.

Azijn

Ook azijn houden ze niet van. Een combinatie van azijn en kruidnagel werkt nog beter!

Sinaasappel en citroen

Snijd een sinaasappel en/of citroen door en steek er wat kruidnagels in, zeker weten dat wespen op afstand blijven.

Versnipperde ui

De sterke geur van ui verdrijft de wespen van je terras. Versnipper de ui en leg de stukjes op een schaaltje op tafel.

Wierook

Rook is ook een goede . Steek een stokje wierook aan op plekken waar je last hebt van wespen en geniet zelf van de heerlijke geur!

Vuilniszakken goed afsluiten

Wat voor mensen een onaangenaam geurtje is, betekent voor wespen meestal verleiding. Sluit je vuilniszakken dus goed af.

Wespen en kruiden

Een heleboel kruiden worden ingezet om wespen te bestrijden. Zo zal citroengras, citroenmelisse en basilicum helpen om wespen uit de buurt te houden.  Kruiden helpen ook om andere insecten op afstand te houden:

  • Citroenmelisse: muggen hebben er een hekel aan.
  • Basilicum: vliegende insecten houden er niet van. Ook witte vlieg kun je ermee weghouden bij je tomaten.
  • Lavendel: voorkomt bladluizen en mieren.
  • Kervel: houdt (blad)luizen op een afstand.
  • Citroenverbena: pakt steekmuggen aan. De intense citroengeur houdt hen op een afstand.
  • Munt: mieren en muizen houd je ermee weg.
  • Citroengras: pakt vliegende insecten aan.

Kruidentuin op hoogte

Heb je een kruidentuintje op je terras of balkon? Zet je kruiden dan op verschillende hoogtes. Dat zorgt ervoor dat geuren verspreid worden en beestjes op afstand blijven. Kruiden hebben namelijk de eigenschap om hun geuren horizontaal te verspreiden.

Zoet en wespen

Fruit, zoete drankjes en parfum zorgen er altijd al voor dat je in een mum van tijd de plaatselijke wespenbevolking over de vloer krijgt, maar dit jaar nog meer omdat de natuur door de droogte minder te bieden heeft.

Wespenval maken

Je kunt de zoetigheid ook gebruiken om wespen juist te lokken door een wespenval te kopen of zelf te maken van een petfles: snijd de dop eraf en smeer deze in met confituur of ander zoets. Zet de top omgekeerd op de fles en giet er frisdrank in. De wespen gaan de fles in maar kunnen er niet meer uit.

Vruchten plukken

Vruchten als aardbeien en bessen zijn erg zoet. Pluk de rijpe exemplaren snel en verwijder de beschadigde. Een overrijpe aardbei of bes bezit namelijk lokgeuren. Last van vogelvraat? Haal beschadigde vruchten snel van de plant. Dat voorkomt later een hoop problemen met wespen en andere vervelende insecten.

Waar zijn wespen goed voor

Wespen zijn echt niet alleen vervelend,  eigenlijk zijn ze juist heel efficiënt: ze eten onder andere muggen, teken en vliegen en voeren die aan vleesetende wespenlarven. Een nest van 6000 wespen kan in een week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen.

Wespen en wijnproductie

Daarnaast zijn ze ook goed voor de wijnproductie. Bepaalde soorten wespen voeden zich namelijk met gist uit druiven. Die gist overleeft in de magen van wespenkoninginnen tijdens hun winterslaap en wordt in het voorjaar doorgegeven aan haar nakomelingen. Die brengen de gist uiteindelijk weer terug naar de druiven van het nieuwe seizoen en dat geeft wijn een unieke smaak.

Bron: RTLnieuws.nl en De Tuin op Tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.