Slakken weren met knoflookextract

Uit vroeger tijden is bekend dat monniken knoflookplanten naast hun groenten zetten om ongedierte op afstand te houden. Knoflook, Allium sativum, is een plant uit de lookfamilie, (Alliaceae), ui, prei, bies- en daslook horen tot deze groep.
Wetenschappers van de universiteit van Newcastle upon Tyne onderzochten potentiele slakkendodende middelen. Knoflook is een succesvol en bovendien MILIEUVRIENDELIJK bestrijdingsmiddel tegen slakken. Een product op basis van knoflook blijkt dodelijk voor de meeste slakken en kevers, en reduceert bij de rest in ieder geval de eetlust! Een verder groot voordeel is dat slakkeneitjes niet meer uitkomen als ze door knoflookextract zijn aangeraakt. Hoe het knoflook de slakken tegenhoudt is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk. Men neemt aan dat het
zenuwstelsel van de slak ontregelt raakt door de knoflook, maar dat moet nog nader onderzocht worden, aldus de wetenschappers.

 • 2 knoflookbollen, hele bollen, geen ’teentjes’. De knoflookbollen kneuzen, pletten.
 • 1 liter water laten koken, de knoflook voorzichtig In het kokende water laten glijden en 10 minuten laten koken.
 • Af laten koelen en zeven, bijvoorbeeld door een nylonkous.
 • Het verkregen knoflooksap bewaren in een afsluitbare fles.
 • Per 1 liter water 2 grote eetlepels knoflooksap toevoegen, in plantenspuit of een andere vernevelaar gieten. Goed doorroeren.

Hiermee de planten bespuiten.
Herhaal het om de twee à drie weken.

Leon Rutten

 

slakken-weren-met-knoflookextract

3 gedachten over “Slakken weren met knoflookextract

 1. Hallo Leon, ik had dit artikel ook gelezen en heb het uiteraard geprobeerd dit seizoen.
  Ik ging er vanuit dat dit “het” middel zou moeten zijn. Ik heb gespoten maar het hielp weinig tot niets. Heb toch maar een bakje bier, goedkoop, met een afdakje geplaatst en dat hielp pas echt.
  Per keer haalde Ik er veertig/vijfig uit en konden mij plantjes eindelijk gaan groeien.

 2. Het artikel klinkt aannemelijk en misschien werkt het wel bij huisjesslakken, maar bij naaktslakken werk het inderdaad niet.
  Ik heb nog ergens een paar “mooie” actiefoto’s van knoflookplanten die vol zitten met etende naaktslakken.

  Van de 1001 dingen die ik heb geprobeerd, lijkt het enige met aantoonbaar resultaat:

  – Bierval (zoals Frans al aangaf)
  – Kopertape
  – Biologische anti slakkenkorrels (helaas)

  Daarnaast al vroeg in het seizoen starten met slakken vangen om de aantallen laag te houden. En slakken blijven vangen..en blijven vangen…
  Oja en een beetje extra groen (‘loksla’, onkruid of ander lekkers) in de tuin, vergroot de overlevingskanssen van je favoriete plantjes ☺
  Toen de slakken mijn knoflook planten aten, was op een moment dat er vrijwel niks anders te eten was voor de slakken.
  Het leek op “bij gebrek aan beters, dan maar knoflook”.

 3. Helemaal gelijk mensen, ik heb het vorig jaar ook geprobeerd , maar niet regelmatig bij gehouden,,,maar dit jaar heb ik het serieus en regelmatig bespoten met knoflookexctract,,,en ook na een regenbui opnieuw bespoten,,,,,geen resultaat volgens mij vonden ze de blaadjes van de Hosta zelfs lekkerder…trouwens als ik een portie shoarma eet heb ik er liever ook knoflook bij? Volgend jaar dan ook maar een bierval proberen,,,maar ik verjaag ze liever dan dat ik ze moet verdrinken,,,,,iemand anders nog een recept die 100% werkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.