Slakken in je tuin, hoe bestrijd je ze diervriendelijk

Slakken kunnen een ware plaag zijn. Ze vreten bladeren en stengels van planten aan en kunnen je tuin veranderen in een slagveld.

Slijmerige zilversporen verraden hun aan aanwezigheid. Er zijn slakken met een eigen huisje, maar de zogenaamde naaldslakken richten de meeste schade in onze tuinen aan. Maar slakken hebben wel degelijk een functie. ze zorgen voor het opruimen van bladeren. Belangrijker nog is dat slakken dienen als voedsel voor een groot aantal diersoorten. Dus als je slakken onverantwoord en chemisch bestrijdt verdwijnen ook vogels en egels uit je tuin en je kun je ook hen ziek maken.

Goed om te weten dus hoe je op biologische, natuurlijke en duurzame wijze de balans in je tuin kunt houden en toch de schade van slakken kunt beperken.

 

Wereldwijd zijn er 60000 tot 75000 verschillende soorten slakken bekend. wij hebben het als we spreken over de slak meestal over huisjesslakken of over naaldslakken. Het merendeel van de slaksoorten leeft in het water. Slakken zijn de enigen weekdieren die ook op het land leven. Slakken hebben een langwerpig lichaam. Slakken kunnen bij bedreiging hun ogen en tastorganen intrekken. Huisjesslakken zullen zich verstoppen in hun eigen schelp.

Slakken Leggen tot 4oo eitjes per jaar en zijn s avond en s nachts actief. Slakken dienen voor veel dieren en ook de mens b.v wijngaardslak ook wel bekend als escargot als voedsel.

Een naaldslak kan een tot twee jaar oud worden en huisjes slakken veel ouder.

 

Schade tuin door slakken

Slakken voeden zich het liefst met jonge zaailingen maar kunnen ook sappige planten vol met gaten achter laten. De tong van de slak is een soort rasp met kleine hoornen tandjes er op. Zij raspen hun voedsel i.p.v. het af te bijten. Dat verklaart ook dat gaten in de bladeren rafelig ogen en de nerven van een blad vaak intact zijn. Naast dat naaktslakken zich met name voeden met bladeren. eten ze ook uitwerpselen, rottend materiaal, schimmels, paddenstoelen en andere slakken.

Hierdoor kan een slak virussen, bacteriƫn, of eitjes van parasieten overbrengen.

 

De ideale leefomgeving en natuurlijke vijanden van slakken

Slakken hebben zo hun voorkeuren als het gaat om planten en schuilplaatsen b.v scheefbloem, en verschillende slasoorten zijn favoriet en ideaal als voedingsbronnen. Ze houden van vochtige omstandigheden b.v onder potten. stapels hout, bladeren en rondom heggen met name coniferen zijn geliefde schuilplaatsen.

Slakken hebben veel natuurlijke vijanden. Vogels zoals merels, lijsters, spreeuwen en eksters, maar ook eenden en kippen eten slakken. Verder zijn egels, kikkers, padden en insecten zoals spinnen.

 

Planten en slakken

Er is een aantal planten dat erg goed bestand is tegen slakken b.v akelei, goudsbloem, anjer, geraniums en viooltjes. Er zijn ook bepaalde planten soorten die een sterke geur afgeven en verdrijvende hebben op slakken b.v oostindischekerst, salie, tijm en tomaat.

In de moestuin zijn slakken dol op sla; alleen rucola heeft geen last van slakken.

 

Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte vochtige schuilplaats. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende aarde te laten drogen. Geef in de zomer je tuin water in de ochtend zodat het gewas en de grond er om heen tegen avond droger is.

Knoflook is giftig voor slakken Knoflook planten zullen ze omzeilen. Je kunt ook jonge planten beschermen door een er plastic buis er om heen te doen.

Slakkenkorrels zijn niet alleen slecht voor slakken maar ook erg schadelijk voor vogels. egels, mensen en huisdieren.

Gebruik dus biologische slakken korrels. Deze bevatten geen ijzer en fosfaat

Slakken kunnen niet tegen zout; het is een truckje uit grootmoeders tijd om slakken te bestrooien met zout. Het is een verschrikkelijke dood. De slak wordt door het zout langzaam weggevreten. Dus gebruik geen zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.