Pompoentaart

Hebben jullie dit jaar ook zo veel pompoenen en geen zin meer in die overheerlijke pompoensoep? Mijn advies: maak een lekkere pompoenentaart.

Ik heb het afgelopen jaar twee pompoensoorten gekweekt nl. de oranje en een witte.

De witte is de Sweet Dumpling. Een prachtige vrucht om te zien. De schil is wittig met een vleugje groen. Het vruchtvlees is licht oranje. De smaak is suikerzoet. Zeer geschikt voor een pompoenentaart of cake.

De oranje pompoen is Pompoen Oranje Zon. Ook een heerlijke pompoenensoort en zeer geschikt voor de soep. Ook te gebruiken voor een taart of cake en zelfs als groentegerecht.

Ik heb een pompoenentaart gemaakt. Het recept stond in Trouw van 22 november. Ik heb de oranje pompoen gebruikt. De volgende keer ga ik de taart maken van de witte pompoen, omdat die zoeter is.

 

Ingrediënten:

Bakmateriaal: magnetronfolie; ingevette vlaaivorm met losse bodem, 26 cm diameter, opstaande rand 2,5 cm. ( Ik heb gewoon een springvorm gebruikt. Ging ook prima.)

Korst: 200 g tarwebloem, patent; 2 eetlepels suiker; snuf zout; harde roomboter; 1 eierdooier; 50 ml ijskoud water.

Vulling:pompoen van ong. 1 kg; 300 ml slagroom (Ik had slechts 200 ml. Ging ook prima); 3 eieren; 1 eiwit; 75 g kristalsuiker; 25 g bruine suiker; 2-4 theelepels kaneel; 1-2 theelepels gemberpoeder; ½ -1 theelepel nootmuskaat; ( Ben ik vergeten. Smaakte desondanks prima) snuf zout; ¼ -1/2 theelepel kruidnagelpoeder.

 

Bereiding:

Bloem, suiker en zout mengen. De boter met twee messen erdoor snijden tot rul kruim. Dooier erbij roeren met een mes. Met kleine beetjes het ijswater erdoor roeren tot alle droge bloem is opgenomen. Bijeen drukken tot een bal. In plastic folie verpakt uitdrukken tot een rondje. Half uur koelen. Op bestoven werkvlak uitrollen tot een cirkel van 34 cm. De vorm voeren, overhangend deeg naar binnen vouwen, aandrukken.

De pompoen wassen, halveren, pitten en draden eruit schrapen. Verpakt in magnetronfolie op de bolle kant in een schotel leggen, 10 minuten garen op het hoogste vermogen. (Ik heb het 12 minuten gedaan, anders 16 was de pompoen niet gaar genoeg). Na afkoeling de pulp uit de schil nemen. Je hebt ongeveer 350 ml nodig. (Ik heb gewoon de hele pompoen gebruikt. Was geloof ik beduidend meer dan die 350 ml)

Oven voorverwarmen op 220* C.

De pompoenpuree met een staafmixer glad mixen met de room ( bij beetjes). Met de handmixer opkloppen met alle overige smaakmakers. De deegbak op de onderste ovenrichel zetten. De vloeibare vulling erin schenken. Bakken: kwartier op 225*C + uur op 175* C. Serveren: koud met geklopte gezoete slagroom, waardoorheen een paar eetlepels whisky. (Ook hier heb ik me niet aan het recept gehouden. Ik had nl. geen slagroom. Wel whisky van manlief. Heb dus een flinke scheut over mijn nog warme taartpunt gegoten. Heerlijk. Overigens, koud zonder whisky is ook lekker hoor. Houd je van zoet? Doe dan meer suiker door de vulling).

 

Eet smakelijk.

Gaby Mac Gillavry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.