Lavameel

Lavameel

bron: http://natuurlijkemoestuin.be/nieuwsbrief/lavameel-is-een-noodzaak-in-de-natuurlijke-moestuin

zie ook: http://biosolutions.bio/lavameel/

Lavameel Is een Noodzaak in de Natuurlijke Moestuin

Lavameel Is een Noodzaak in de Natuurlijke Moestuin

Toen mijn kinderen klein waren hadden ze allemaal last van verschillende soorten allergieën. In mijn zoektocht naar oorzaken en oplossingen kwam ik een artikel tegen dat uitleg gaf over het probleem met de hedendaagse voeding: een tekort aan mineralen door onze ‘moderne’ manier van voedsel kweken.

Het is trouwens geen alleenstaand artikel, ondertussen heb ik op verschillende plaatsen nog informatie gevonden die het artikel bevestigt.

Tekort aan mineralen

De openingsparagraaf zet al direct de toon:

In 1992 bevestigde de Earth Summit in Rio, dat de gemiddelde Amerikaanse akker 85 procent minder mineralen bevat dan de grond die niet eerder voor landbouw is bewerkt. Wereldwijd bedraagt dit cijfer circa 75 procent.

Hierna wordt dieper ingegaan op het tekort aan voedingsstoffen in de bodems en de resultaten zijn schokkend.

Planten groeien weliswaar, gestimuleerd door de kunstmest, maar ze hebben wel een tekort aan essentiële sporenelementen. Bij gebrek daaraan nemen de planten zware metalen uit de grond op, bijvoorbeeld aluminium, kwik en lood. Door de voedselketen komen deze zware metalen ook bij ons terecht en we gaan deze stoffen gemakkelijk absorberen als we een gebrek aan beschermende mineralen hebben. Ons lichaam houdt deze giftige mineralen, sporen van bestrijdingsmiddelen en de chemische afvalstoffen, die aan mest worden toegevoegd, vast, hetgeen op den duur de gezondheid bedreigt.

En

In 1900 bestond tarwe voor negentig procent uit eiwit, tegenwoordig is dat negen procent. Om de voedingsstoffen binnen te krijgen, die vroeger in één snee brood zaten, zouden we nu dus tien sneetjes moeten eten’.

In 1958 bevatte honderd gram spinazie 158 milligram ijzer. In 1967 was het ijzergehalte al gedaald naar 27 milligram en in 1973 bevatte spinazie nog maar 2.2 milligram ijzer.

Dit is natuurlijk logisch. Wanneer de voedingsstoffen niet in de grond zitten, kunnen ze ook niet worden opgenomen door planten. Maar niet enkel het gehalte aan voedingsstoffen gaat zo naar beneden, ook het gehalte aan vitamines, noodzakelijk voor een correcte werking van ons lichaam en bij uitbreiding onze algemene gezondheid.

Het verhoogde aantal ziektes en zieken, heeft ook rechtstreeks (maar niet alleen) te maken met een slechtere voeding. Doordat u minder en zelfs onvoldoende noodzakelijke mineralen en vitamines binnenkrijgt, hebt u ook gemakkelijker tekorten en gaan sommige systemen in uw lichaam niet optimaal werken. Denk hierbij aan uw afweersysteem, darmwerking, ….

Mineralen zijn immers noodzakelijk voor het vormen van enzymes die de werking van uw lichaam verzorgen.

Remineralisatie op grote schaal

Een remineralisatie van de bodem is dan ook noodzakelijk. Door uitputting van de bodem door de hedendaagse manier van grootschalige landbouw zijn de cijfers nu ongetwijfeld nog dramatischer.

Op grote schaal is deze remineralisatie moeilijk, in uw eigen tuin is dit redelijk gemakkelijk. Wilt u zelf gezonde groenten met een ‘ouderwetse’ hoeveelheid aan mineralen dan moet u uw bodem terug voorzien van de noodzakelijke mineralen.

In de natuur gebeurt dit om de zoveel jaren (ongeveer 100 000 jaar) tijdens een ijstijd. Door de werking van gletsjers en sterke winden worden rotsen afgeschuurd en stenen fijn vermalen en verplaatst. Het rotsstof wordt door de winden verspreid over de aarde. Na een ijstijd zijn de bodems weer voorzien van mineralen onder de vorm van fijn gemalen gesteenten.

Dit fijne stof en de kleine steentjes worden door de bodemwerking van bacteriën en schimmels langzaam afgebroken waarbij de mineralen geleidelijk worden vrijgesteld.

U kunt natuurlijk geen gletser simuleren in uw tuin of wachten tot de volgende ijstijd begint. Wel kunt u de resultaten van een ijstijd simuleren.

Remineralisatie in de tuin

Door het toedienen van een gesteente dat fijn vermalen is, of toch minstens tot kleine stukjes is gereduceerd, bereikt u hetzelfde. De bodem wordt verrijkt met gesteentes. Deze bevatten heel veel soorten mineralen.

In België kunt u redelijk gemakkelijk lavagesteente vastkrijgen. Dit is heel rijk aan mineralen en moet u mengen met compost die u toedient of ondermengen in de grond.

Ook lavameel wordt hiervoor gebruikt maar zal sneller worden verwerkt en sneller verdwenen zijn uit uw bodem.

Probeer het uit in uw eigen tuin, maar even een waarschuwing: het geeft geen resultaten op korte termijn. Het kan enkele jaren duren vooraleer u duidelijke verbeteringen merkt maar het zijn verbeteringen op alle vlakken.

Door de remineralisatie wordt ook het bodemleven gestimuleerd, wordt de weerbaarheid tegen ziektes en plagen beter, …

Remineralisatie is de basis, de start van een tuin in harmonie met natuur.

8 redenen

Hieronder volgen 8 redenen waarom u absoluut moet gebruik maken van steenmeel:

  1. Steenmeel van vulkanische mineralen stimuleert het bodemleven en trekt een grote variatie aan schimmels en bacteriën aan. En een rijk bodemleven vormt de basis van een goede Natuurlijke Moestuin!
  2. Mycorrhizaschimmels zorgen voor een versnelde onttrekking en verdeling van de voedingsstoffen uit het steenmeel naar de planten.
  3. Steenmeel bevat een rijke cocktail aan voedingsstoffen. Kunstmeststoffen bevatten maar enkele soorten voedingsstoffen- meestal kalium, stikstof, fosfor magnesium en calcium – waardoor de andere stoffen in de bodem uitgeput raken. Steenmeel bevat een heel breed spectrum zodat geen enkel element uitgeput raakt.
  4. Overbemesting is onmogelijk, net zoals uitspoeling. De bodemorganismen breken enkel de mineralen af die gevraagd worden door de planten.
  5. Opslag van CO2 in de bodem. Dit broeikasgas wordt actief vastgelegd in de bodem door het steenmeel. Volgens sommige wetenschappers zou een wereldwijde remineralisatie door steenmeel het hele CO2-probleem oplossen.
  6. Steenmeel versterkt de planten en zorgt voor een grotere weerbaarheid tegen ziektes en plagen. De verhoogde samenwerking met mycorrhizaschimmels zorgt voor minder infectiemogelijkheden door ‘kwaadaardige’ schimmels. Ook zorgt de verhoogde aanwezigheid van silicium uit het steenmeel voor stevigere celwanden, wat de aanvallen van insecten aanzienlijk vermindert.
  7. Steenmeel is veel energie-vriendelijker om te produceren dan kunstmest en is vrijwel onbeperkt aanwezig in de natuur. Nu is steenmeel reeds een bijproduct in steenmijnen.
  8. Steenmeel levert mineraalrijke gewassen op die een positieve invloed hebben op de gezondheid van mens en dier.

Wij zijn er zelf redelijk laat achter gekomen maar geven nu bij het planten telkens een beetje lavameel en lavagruis bij. Langzaam proberen wij zo onze grond aan te rijken met sporenelementen op een manier die blijvend is. De voedingsstoffen spoelen niet uit en onze bodem wordt terug een bron van gezond voedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.