In plaats van insecticide……

Uit: https://www.smarticular.net/pflanzen-mischkultur-gegen-schaedlinge/
(automatisch vertaald uit het duits……)

In plaats van insecticide: deze planten helpen elkaar tegen ongedierte

Ongedierte en plantenziekten kunnen niet volledig worden voorkomen in natuurlijk tuinieren. U hoeft echter geen toevlucht te nemen tot het chemische insecticide, maar kan het risico en de omvang van herrieschoppers over het hele tuinjaar op een ecologische manier beïnvloeden door een gerichte gemengde cultuur. Bovendien houden bewuste nuttige insecten kwaadaardige vijanden op afstand zonder ongewenste bijwerkingen. Kruidenextracten helpen tegen schadelijke bacteriën, schimmels en voedende insecten , ze zijn milieuvriendelijk en dragen ook bij aan de bevruchting en versterking van uw planten. Omdat de meest effectieve bescherming tegen plagen is om ze geen kans te geven, moet u bij het planten rekenen op bewezen gemengde culturen. Met de juiste buur in het bed zul je in het beste geval zelfs geen luizen, slakken en Co. zien.

1. Deze planten houden bladluizen weg

Bladluizen besmet jonge bladeren en scheuten en vermenigvuldigt zich snel onder optimale omstandigheden. De volgende planten hebben zich bewezen tegen de plantenzuiger. Beste tegen luizen op bonenkruid in de directe omgeving. Haver is geschikt voor dikke bonen. Koolsoorten worden beschermd door de kervel naast de deur. Oost-Indische kers en brandnetelbomen , die ook over het algemeen een positief effect hebben op de gezonde groei van fruitgewassen, helpen onder fruitstruiken en bomen. Luizen op de salade zijn bijzonder vervelend, vanwege het delicate groen blijft er bijna niets over en wordt het schoonmaken een test van geduld. Plant kervel ernaast en de salade zal minder aantrekkelijk zijn voor de kleine zuignappen. Met rozen helpen salie en lavendel als onderplanting, terwijl het onkruid wegblijft. Over het algemeen nuttig zijn aanplant met tuinkers en tagetes, evenals peterselie , uien en munt, want luizen houden niet van de geuren die van hen uitgaan. Er zijn veel andere natuurlijke remedies voor acute bladluisplagen .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Houd de coloradokever buiten de koers

De gele Coloradokever kan zeer persistent zijn. De kevers en larven van de Noord-Amerikaanse griezelig-krab eten op de bladeren van de aardappelplant, maar ze stoppen ook niet bij andere nachtschadeplanten zoals tomaten en aubergines. Tussen hen geplant mierikswortel, spinazie en erwten helpen om het insect weg te houden. Komijn is bijzonder effectief gebleken en je kunt het ook tussen de afzonderlijke aardappelplanten plaatsen. Tip: om de verspreiding van de Colorado-kever in een vroeg stadium te voorkomen, moet u altijd kevers, larven en eieren verzamelen. Omdat de kever diep in de grond wint, is een jaarlijkse bedwisseling ook nuttig. Als een andere tegenmaatregel kunt u houtas over de planten sprenkelen en de aangetaste planten bespuiten met een bouillon van muntblaadjes met behulp van een tuinsproeier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Kool zonder witte kool

De rupsen van de witte koolvlinder zijn vooral geïnteresseerd in de bladeren van kool. Afstotende geuren van sterk geurende planten zoals bijvoet, salie en tijm, evenals Eberraute, pepermunt en gesneden selderij als marginale beplanting houden de vlinder en zijn rupsen weg. Als u nog steeds een aanval ontdekt met koolwitte rupsen, helpt u Absammeln op tijd om verspreiding te voorkomen.

 

 

 

4. Radijs tegen vlooien op aarde

Een ander hardnekkig ongedierte is de aardvlo, een kleine, hobbelige keversoort. Een aanval door deze herbivoor wordt aangetoond door gaten van één tot twee millimeter in de groenten. Vooral op de bladeren van verschillende soorten kool is het gemakkelijk te herkennen. Preventief is een marginale aanplant met alsem. Om salade te beschermen, kunt u radijs en radijs planten.

 

 

 

5. Voorkom nematodenplaag

De nematoden die behoren tot de nematoden leven in de bodem, waar ze doordringen in de wortels van groenten en het metabolisme van planten beschadigen. Het kweken van resistente planten zoals olie-radijs en mosterd voorkomt de voortplanting ervan en leidt tot een sterke vermindering van de aantasting. Tagetes wordt beschouwd als een vijandige plant van de nematoden en vermindert aanzienlijk de kous in de grond door de draadwormen die afsterven als ze de wortels van de Tagetes binnendringen. Voor een optimaal effect, is het aan te bevelen om de zaadjes van Tagetes na de ijskoude heiligen (omdat ze gevoelig zijn voor vorst) uiterlijk half juli te zaaien, zodat de planten zich volledig kunnen ontwikkelen. De variëteit Tagetes-patula (hybride: enkel goud) is bijzonder effectief gebleken. Op aardbeienplanten is het het beste om Tagetes, Mosterd of Goudsbloem te gebruiken . Aardappelen en kool hebben ook bewezen goudsbloem te hebben. Tip: aangezien de verschillende soorten nematoden gespecialiseerd zijn in bepaalde planten, heeft een gevarieerde vruchtwisseling een preventief effect.

6. Plantaardige bescherming tegen slakken

De grootste uitdaging voor hobbytuiniers zijn slakken, die door planten in blik met boerenwormkruid, hysop en kervel worden weggehouden van de planten. Als je Tagetes naast je planten legt om te beschermen, zullen ze ze aanvallen in plaats van je groenten te eten. Tip: Een verdere natuurlijke bescherming tegen slakken is koffiedik en verschillende heilzame effecten .

7. Wortelen zonder wortelvlieg

De wortelvlieg is, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in wortels. Hun maden, die begin juni uitkomen, eten zichtbare ranken in de wortels van de wortels, zodat de rapen na afloop nauwelijks meer te recyclen zijn. Preventief kunt u een gemengde aanplant gebruiken met marjolein, gele bieten en uien en prei. Omdat dit ongedierte ook in de grond winters is een veranderende vruchtwisseling ook nuttig.

 

 

 

8. Voorkom infectie door bacteriën en schimmels

U kunt de verspreiding van verschillende soorten bacteriën en schimmels regelen met prei zoals uien, porie, knoflook en bieslook, bijvoorbeeld op aardbeien en wortels. Ze voorkomen dat schimmels sporen van kieming. In het geval van rozen en aardbeien voorkomt nabijgelegen knoflook dat de grijze schimmel zich verspreidt. Basilicum helpt tegen meeldauw op tomaten, kool en komkommers. In wijnstokken is pepermunt een behulpzame buurman gebleken. Kervel is geschikt voor alle geïnfecteerde planten. Tegen ambrosia en Monilia-fruitrot op perzik en kersenbomen helpt mierikswortel als beplanting. De kolomroest heeft vooral invloed op zwarte bessen en Jostabeeren, het is herkenbaar aan geeloranje vlekken op de bladeren. Vermout, geplaatst tussen de krenten, kan besmetting voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.