Compost maken van uw eigen tuinafval

Er zijn twee verschillende manieren om compost te maken.

Een gesloten systeem en een open systeem.

 

Ik zal proberen u uit te leggen wat de voordelen zijn en de nadelen, van beide manieren van compost maken.

 

Het gesloten systeem bestaat uit een compostton met deksel.

Het open systeem bestaat uit 2 aan vier zijden omsloten constructie met planken of gaas.

Het formaat kan variëren uiteraard, b.v. van 1² m. tot. 2² m. , ook de hoogte kan verschillend zijn van 1 m. tot 1.50 m. Als u het goed doet moet dit systeem in tweevoud uitgevoerd worden. De voorkant van de composthoop moet verwijderbaar zijn om afval in te voeren en compost er weer uit te scheppen. Het meest ideaal is dat de composthoop ongeveer zes uur zon per dag krijgt,indien meer uren zon dan wordt begieten zo nu en dan aangeraden.

Bij het open systeem heb je dus twee compost bakken nodig (bak 1 en bak 2), deze bakken moeten een open verbinding hebben met uw tuingrond, dus geen plastic of tegels op de bodem leggen. Op deze manier krijgen alle bodemdieren de kans om tuinafval om te zetten tot compost.

 

Hoe gaat u te werk;

  • u vult eerst bak 1 tot aan het einde van het tuinseizoen, (het kan zijn dat u er twee tuinseizoenen over doet).
  • bij ongeveer 150 cm hoog schept u het afval naar bak 2. Wat dus bovenin lag in bak 1 komt nu onderin bak 2.
  • Nadat u dat hebt gedaan giet u bak 2 goed nat.
  • Bak 1 is nu weer leeg.

 

Als het afval of gedeeltelijke compost voor 70 % verteerd is kun je het al verwerken in de aarde van je tuin. Het bodemleven zal hier verder zijn werk voortzetten, voedingstoffen komen verder vrij en ook de structuur van de bodem zal verbeteren. Het lukt niet altijd om de juiste plek te vinden op de tuin, misschien moet u dan dus voor het gesloten systeem kiezen.

 

En nu enige uitleg over het gesloten systeem. Deze bestaat vaak uit een kunststoffen ton met bovenop een deksel met of zonder beluchting. Onderin een kleine opening met een schuifsysteem waar u later half verteerde compost kunt uithalen . De compost er uithalen is wat lastiger dan bij het open systeem. Voor een hele kavel heeft u twee tonnen nodig want er kan minder in dan bij een open systeem. Ook deze tonnen moeten een open verbinding hebben met uw tuingrond, nat gieten is praktisch niet nodig, het verteringsproces gaat hier veel sneller. De temperatuur kan wel oplopen tot 70 gr C, zeker als de zon er nog bijkomt. De inhoud zakt snel naar beneden dus je kunt je tuinafval altijd weer bovenop kwijt. In november en december kunt u een groot deel van de compost al onderwerken op uw tuin. Wat niet helemaal verteerd is laat u in de ton zitten voor volgend jaar.

 

Wat mag er allemaal in?:

  • Dit geldt trouwens voor beide compostsystemen.
  • onkruidplanten, bladgroenten, oude aardbei planten,
  • keukenafval zoals aardappelschillen, fruitresten, eierschalen, theezakjes, koffiefilters, pindadoppen etc.
  • kleine takjes niet dikker dan een potlood
  • tuingrond of zand, mest, dit houdt ook de boel wat vochtiger

 

Wat mag er absoluut niet in?;

(de reden is dat het composteringsproces verstoord wordt, of zelfs helemaal stopt.

  • o.a. gekookt eten of restjes daarvan (als je een keer je vergist is dat niet erg maar grote hoeveelheden zijn funest
  • absoluut geen kattenbakkorrels.
  • Grote stronken van koolplanten, maïsstengels of zonnebloemen (die moet je eerst klein hakken)
  • zieke planten met b.v. aardappelziekte (ook in de tomaten) of zieke uienplanten (deze in een plastic zak afvoeren en in je grijze kliko doen)
  • Planten die met een chemisch middel zijn bespoten/gegoten. (dit maakt dat het composteringsproces helemaal afgebroken wordt)

 

Waarom dit verhaal? Ik zie bij een heleboel tuinders vooral langs de groenstroken, meterslange plantenresten. Ten eerste is het een slordig gezicht en het duurt jaren voordat het verteerd is. In de zomer droogt het erg uit, met het risico van brandgevaar,omdat het erg los ligt. Het is ook jarenlang een bron van schimmelhaarden die ook op uw planten kunnen gaan zitten en dat wilt u en ook uw medetuinders niet. Compost maken is wel wat extra werk maar de voordelen wegen ruim op tegen de nadelen die ik hier boven genoemd heb.

Een gedachte over “Compost maken van uw eigen tuinafval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.