Bloembollen in de moestuin

Wordt het niet eens tijd om van het klassieke moestuinplan af te stappen? Plant voor de verandering eens bloembollen in je moestuin, wedden dat dat je avontuur net iets spannender maakt? Bloembollen zijn voor veel dingen goed. Het oog, want dat wil ook wat, en de bijtjes in je tuin, want die krijgen in het vroege voorjaar vaak met voedseltekorten te kampen.

Welke bloemen zijn geschikt?
Krokussen zijn de absolute favoriet. Ze bloeien ontzettend vroeg en produceren erg veel stuifmeel. Vanaf februari, wanneer er weinig andere bloemen bloeien, zie je de eerste exemplaren al tevoorschijn komen. Ook tulpen zijn erg geschikt om in je moestuin te planten, ze bloeien dan vanaf april tot begin mei. Of plant sneeuwklokjes, die zijn extra vroeg en ook erg bijvriendelijk.

En narcissen?
De narcis is een dubbeltje op zijn kant. De plant bloeit met mooie bloemen, maar is niet geschikt als drachtplant. Bijen en hommels zullen er dus nauwelijks voedsel in kunnen vinden. Toch is het geen slecht idee om hier en daar – tussen je andere bloembollen – narcissen te planten. De bloembol bevat namelijk lycorine, een toxische stof, die door onder andere woelmuizen vermeden wordt. En laat woelmuizen nu net dol zijn op de bollen van krokussen en tulpen. Op een paar plekjes narcissen planten brengt de knaagdieren dus in de war, waardoor ze vaak je andere bloembollen onaangeroerd laten.

 

unnamed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.