Bijen op de volkstuin

Een tijdlang heb ik rondgelopen met het idee om naast de volkstuin ook bijen te gaan houden.

Nu is imkeren niet iets dat je zomaar en zonder voorbereiding doet het heeft daarom even geduurd totdat ik het idee in werkelijkheid heb omgezet. Nadat ik van het bestuur de toestemming had voor het plaatsen van bijenkasten op de tuin ben ik ook meteen aan een opleiding voor imker begonnen. Tijdens de basiscursus krijg je veel theorie aangereikt en worden je ook praktische vaardigheden aangeleerd. Eind mei was het dan zover dat ik mijn eerste volkje in ontvangst mocht nemen. Volgens een goed imkergebruik koopje je eerste volk niet maar wordt dat aan je gegeven.

Mijn kavel ligt aan de rand van het complex tegen het struikgewas aan. Aan het bestaande schuurtje heb ik een afdakje gemaakt waaronder de kasten vrij van wind en regen kunnen staan. Een paar rietmatten rondom de bijenstand zorgen ervoor dat de bijen bij het uitvliegen direct hoogte kiezen en over onze hoofden weg op zoek gaan naar nectar en stuifmeel.

Helaas is op deze plaats in de nieuwsbrief niet meer ruimte om uitgebreid in te gaan op het leven en nut van de bij voor ons mensen en ons tuinders in het bijzonder, daarom raad ik u aan om, indien u wat meer over de imkerij wilt weten, de Open Imkerijdagen te bezoeken. De Bijenstal de Waai Vossendel, in Groessen (Op het oude zwembadterrein, vlakbij de hoek Vossendel-Lijkweg) is op zondag 15 juni geopend van 10:00 tot 16:00.

Uiteraard vertel ik u ook graag het een en ander op de tuin, u vindt mij op kavel 55b/47, tot ziens

Theo Schennink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.