RUIM EEN JAAR VOORZITTER……

April 2019

Na een jaartje met de vorige voorzitter, Wim Geul, te hebben meegelopen besloot ik na lang twijfelen de taken van Wim over te nemen. Wim gaf al lange tijd aan te willen stoppen. Als kavelbeheerder liep ik samen met hem al met enige regelmaat rond. “Tuininspectie” noemden we dit. Als kavelbeheerder had ik al een aantal jaren ervaring opgebouwd en de cultuur op de tuin leren kennen. Ook heb ik bekeken hoe de organisatie is opgebouwd. Kortom…wat zou er op me afkomen als ik  voorzitterschap van Wim zou overnemen. Het werd me al snel duidelijk dat ons volksuitcomplex in een grote behoefte voldoet. Je stapt door het hek het complex binnen en je belandt in “de wereld in het klein”. Vele nationaliteiten, vluchtelingen, leden met een baan, werklozen, gepensioneerden, oud en jong, van zeer gemotiveerd tot “oeps het valt best wel tegen”, gescheiden, de partner is overleden, afgekeurd, ziekte, leden die graag hier en daar gevraagd en ongevraagd advies geven, leden die direct bereid zijn een ander bij te staan als het even niet gaat of leden die gewoon met rust gelaten willen worden. Maar allemaal met hetzelfde doel; gewoon lekker naar de tuin, ontspannen tuinieren. De één gaat naar yoga, wij hebben onze tuin. 

 Ik heb iedereen ook vanaf het begin duidelijk gemaakt dat men de problemen eerst zelf dient op te lossen. Ik ben geen manusje van alles, die voor iedereen alles  gaat oplossen. Verder wilde ik me niet als een soort kavelpolitie gedragen. Ik ga er vanuit dat ieder zich verantwoordelijk voelt voor de eigen kavel en een ander ook de vrijheid gunt om op eigen wijze te tuinieren. Samen met de andere bestuursleden, Klaas Hauwert voor de financiën en de bouwvergunningen en Ton Kortekaas als secretaris en mede-kavelbeheerder, is een prima samenwerking opgebouwd. We   houden elkaar scherp, hebben met grote regelmaat overleg ( digitaal, op te tuin, telefoon, af en toe een korte vergadering…), verzorgen de financiën, onderhouden contact met de gemeente en de huurders aan de Rijndijk, geven kavels uit, onderhouden de contacten met de vrijwilligers die een extra taak voor de vereniging verrichten en bemoeien ons niet te veel met het beheer van de individuele volkstuinen. De woningbouwvereniging bemoeit zich ook niet dagelijks met de woninghuurders. Het is niet aan ons, het bestuur, de huurders te vertellen hoe ze moeten tuinieren. Uiteraard komen we bij grote verwaarlozing van een kavel in actie.  Ook als er klachten zijn, bekijken we of een lid dit zelf op kan lossen of dat we in actie moeten komen, bijvoorbeeld als een aantal leden meent dat ze hun afval het beste achter de schuur of naast de mesthoop kunnen gooien… Of vinden dat ze de ruimte achter de kruiwagenschuur wel als toilet kunnen gebruiken…. Tja, dan hang ik toch maar even een briefje op om deze leden erop te wijzen dat dit gedrag niet wordt getolereerd….. Het is u vast wel opgevallen dat ik vrij snel via een briefje aan de poort en op het mededelingenbord communiceer. Of u vindt elders op het complex een ‘pamflet’ met een noodkreet. Niet alle leden gebruiken een email of  lezen de website. Op deze wijze hoop ik iedereen te bereiken en dit werkt redelijk goed. Ik loop ook met enige regelmaat over het complex en ben in die rol klankbord voor leden die even iets kwijt willen of een vraag hebben. Kortom, terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik stellen dat ik geen spijt heb gehad van mijn keuze. Ik mag als voorzitter en kavelbeheerder een bijdrage leveren aan een volkstuinvereniging met een hoge mate van zelfstandigheid, werkend in een prima sfeer onder de leden en een complex dat er over het algemeen prima uitziet. Helaas leven we nu met z’n allen in een spannende tijd. De coronacrisus beïnvloedt ieders leven. Ik was even bang dat we het complex op slot zouden moeten doen. Tot nu toe was dat gelukkig niet nodig. We hebben de spelregels die tijdens deze crisis worden gehanteerd her en der opgehangen en deze worden gelukkig over het algemeen goed nageleefd. Ik moet helaas wel hier en daar enkele leden er op wijzen dat ze afstand moeten bewaren of handschoenen moeten dragen bij het gebruik van de algemene middelen. Verder gaan we er vanuit dat een lid dat zich niet goed voelt, koorts heeft en verkouden is niet op de tuin komt. We zouden het erg betreuren om bij uitbraak van het virus bij een van onze leden het volledige complex op slot te moeten doen…..

Helaas hebben we onze jaarvergadering in maart moeten annuleren. Wellicht dat we verder in het jaar een nieuwe bijeenkomst plannen. Zo niet….dan slaan we de bijeenkomst een jaartje over. De financiën zijn gecontroleerd en goedgekeurd, en de lopende zaken worden afgehandeld. We wachten af….

Ik wens ieder een gezond en gezellig tuinjaar!

Joop Ahlers

kavelbeheerder, voorzitter

2 gedachten over “RUIM EEN JAAR VOORZITTER……

 1. Beste Joop,

  Heel veel dank voor jouw inzet! Ik waardeer enorm hoe je handen en voeten geeft aan jouw nieuwe rol en vind het fijn om te lezen dat je deze pittige taak met zoveel passie vervult.
  Ik wens jou en alle tuingenoten goede gezondheid toe en veel tuinplezier.

  Hartelijke groet,
  Margreet
  Tuin 10

 2. Beste Joop,

  Ik sluit me volledig aan bij Margreet. Ik zie in jou een voorzitter die zich inzet voor het goed functioneren van ons tuinencomplex, maar dat is wat anders dan dat een ieder maar doen mag wat hij/zij wil. We doen het samen en daar herinner je mij in elke geval af en toe aan. Bijvoorbeeld het lawaai van de waterpomp op benzine. Voor mij een uurtje lawaai en dan is het weer klaar voor een tijdje, maar voor anderen op of om de tuin is dat wellicht een grote ergernis. Ik heb ook niet meteen een oplossing, maar ben wel aan het denken gezet. Wellicht ook eens op de ALV bespreken. Met andere woorden je vervult naar mijn mening jouw rol goed. Ook ik wens jou en alle medetuiniers het beste toe.

  Smakelijke groet, Erik
  Tuin 64

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.