Nieuws van het bijen-educatiecentrum

Beste Bijenliefhebber, 

Het voorjaar is begonnen, de bloembollen zijn bijna uitgebloeid en de eerste vaste planten beginnen te bloeien. Je hebt vast al de hommelkoninginnen in je tuin gezien en mogelijk ook enkele solitaire bijen (zandbijen of metselbijen).

De landelijke Zaaidag  voor bijen en vlinders (22 april) komt eraan (heb jij je al aangemeld? Dat kan hier ).

Daarna is het op 20 mei World Bee Day , een mooi moment om bijen te bekijken en te fotograferen. 


Opening Bijen EducatiecentrumZoals eerder gemeld is de officiële opening gepland op 25 mei a.s. Naast een officieel moment (hoe we dat doen is nog een verrassing) is deze dag DE gelegenheid om ons educatiecentrum te bewonderen.   Er zijn rondleidingen door de demonstratietuin. (meer dan 6000 vaste planten en 2000 m2 bloemenweiden)Er is een informatiestand over bijen zodat je leert wat je kunt doen om bijen te helpen. Je  kunt live meekijken in onze online cursussen en online community. We verkopen op deze dag al onze artikelen die ook in de webshop te verkrijgen zijn met 5% korting (en je bespaart verzendkosten). Op deze dag ben je in de gelegenheid om bestuursleden, partners en vrijwilligers van de Bijenstichting en andere bijenliefhebbers persoonlijk te spreken en ideeën over bij-vriendelijke initiatieven uit te wisselen. Voor kinderen hebben we een leuke activiteit en ze krijgen een originele  kleurplaat mee.Uiteraard is er bij binnenkomst koffie/thee met wat lekkers en er is een heerlijke biologische  lunch. Na afloop krijg je een klein presentje waarmee je bijen en jezelf blij maakt.

Vanwege de catering en de organisatie is ons dringende verzoek aan iedereen om zich online aan te melden. Na aanmelding ontvang je een persoonlijke uitnodiging met alle details over tijden, route, shuttlebus etc. Aanmelden kan HIER

Online cursussen
Kort na de introductie zijn er al meer dan 100 leden ingeschreven. Ook jij kunt starten met een gratis lidmaatschap waarbij je  toegang krijgt tot 5 basiscursussen met algemene informatie over bijen, voedsel en nestelgelegenheid, bijen herkennen en de bijenportretten. Heb je eenmaal de smaak te pakken dan kun je voor slechts € 40,- per jaar een betaald lidmaatschap nemen waarmee je ook toegang krijgt tot andere cursussen (je steunt hiermee tevens onze activiteiten). Lees op onze website meer over deze cursussen en hoe jij je kunt aanmelden. 


Online community

Naast het volgen van cursussen is de online community een meerwaarde van het online lidmaatschap. Hier kun je vragen stellen, informatie delen en discussiëren over veel bijenonderwerpen. Maar het biedt ook mogelijkheden om gezamenlijk initiatieven te ontplooien en samenwerkingspartners te vinden. Naast serieuze informatie gaan we ook regelmatig leuke wedstrijdjes houden waarmee leden kleine prijzen kunnen winnen. Lees op onze website meer over onze online community en hoe je je kunt aanmelden.

Workshops

Vanaf nu is de inschrijving voor workshops, die we in ons centrum te Vorden geven, geopend. Deze middag- en/of dag workshops worden aan kleine groepen gegeven (maximaal 12 personen).
Naast een theoriedeel gaan we in de tuin aan de slag. Afhankelijk van het onderwerp gaan we bijenhotels bouwen, planten en bijen bestuderen en ideeën opdoen die je mee kunt nemen om thuis aan de slag te gaan voor een bij-vriendelijke tuin. Uiteraard schenken we biologische koffie en thee en is er bij de dagworkshops een heerlijke biologische lunch. Lees meer over ons aanbod in de agenda op onze website
Heb je behoefte aan een maatwerk-workshop of wil je een in-company workshop of cursus? Neem dan contact met ons op.

Open tuindagen

Op 30 juni en 28 juli houden we open tuindagen. De demonstratietuin is te bezoeken en er is een informatiestand over bijen. Tevens kun je  allerlei bijenartikelen kopen en schenken wij koffie/thee met wat lekkers.  Lees meer over de open tuindagen en tijden in onze agenda op onze website.

Bloembollen voorverkoop 
Nu al bloembollen? Het is net voorjaar! Dat klopt: Bloembollen zijn een van de eerste belangrijke voedselbronnen voor bijen in het vroege voorjaar. Biologische bloembollen zijn populair en beperkt verkrijgbaar. Daardoor moeten we elk jaar weer mensen teleurstellen. 
Daarom houden we dit jaar een voorverkoop. Je kunt nu alvast bestellen (en evt pas in september betalen) zodat je zeker weet dat je de bloembollen eind september ontvangt EN in de voorverkoop krijg je 15% extra korting (bestellingen tot 31 juni).
Al onze aangeboden bloembollen zijn zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest geteeld door de enkele biologische telers in Nederland. 
Naast de standaardverpakkingen van 10 bollen per zakje verkopen we nu ook in voordeligere verpakkingen met 25 stuks per zakje. Nieuw dit jaar zijn de bloembollenpakketten van 80 en 200 stuks. Deze zijn voordeliger en in de voorverkoop ook met 15% korting te bestellen! Bezoek onze webshop

Kijktip: Nederland ligt dwars bij invoering bijenverdrag 1 Vandaag maandag 15 april 18.15 uur

Dat bijen een sleutelrol op aarde hebben, daarover is iedereen het inmiddels wel eens. Maar waarom heeft Nederland dan op Europees niveau tegen betere bescherming van de bij gestemd?
Onderzoeksjournalist Vincent Harmsen (van Follow the Money) kwam achter dit opmerkelijke stemgedrag van Nederland. “Het maakt de invoering van een krachtige Bee Guidance onzeker. Dit terwijl het probleem heel ernstig is. Veel bijensoorten gaan in aantallen achteruit.”

Straks hebben we lege supermarkten
Jaap Molenaar van de Bijenstichting heeft ook geen goed woord over voor de gang van zaken in Brussel. “Ik voel me bedonderd. Er ligt nu een voorstel om twintig testen te schrappen. Als dat wordt aangenomen komen de 360 Nederlandse bijensoorten nog verder in gevaar. De agrochemische bedrijven proberen de schuld van de bijensterfte op de varroa-mijt te schuiven maar die speelt alleen een rol bij honingbijen en niet bij de 358 andere bijensoorten, we moeten nu niet gaan doen alsof bestrijdingsmiddelen geen hele kwalijke rol spelen.
De bijen zo in de kou laten staan ziet Molenaar ook als verraad aan onszelf. “Het verdwijnen van de wilde bestuivers is een jaarlijkse schadepost van 15 miljard euro voor Europa. Tachtig procent van al onze eetbare gewassen groeit dankzij de bestuiving door bijen. Nog even en we hebben lege supermarkten. Waarom begrijpen landen als Denemarken, Zweden en Frankrijk dit wel en Nederland niet?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.