Lezing ‘Uit eigen tuin’ – 13-2-2017 Zevenaar

 

“UIT EIGEN TUIN” Dit is de titel van de lezing welke wordt gehouden op maandag 13 februari 2017 en verzorgt wordt door Jan Kuiperij uit Doetinchem.

Jan Kuiperij verzorgt die avond een gevarieerde bijeenkomst over de groentetuin. Daarbij put hij vooral uit eigen ervaring. Hij heeft al meer dan 25 jaar een groentetuin waarbij het hem lukt om voor hem en zijn gezin – en soms ook voor de buurt – het hele jaar rond aardappelen, groente, fruit en bloemen te verbouwen. Bij de groenteboer komt hij alleen voor sinaasappelen en bananen. Hij is een biologische tuinder en gebruikt derhalve geen giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het geboden programma is zowel informatief als onderhoudend. Boeiend en leerzaam voor wie zelf over een groentetuin beschikt en interessant voor iedereen. Het eerste deel bestaat uit een inleiding met behulp van een powerpoint-presentatie. Daarin wordt in zes stappen ingegaan op het werk in de groentetuin. Vanaf het maken van een tuinplan tot aan het bewaren en verwerken van de producten uit de tuin. Verder is er aandacht voor ziekten en plagen en de milieuvriendelijke bestrijding ervan en voor het spreiden en verlengen van de oogsttijd. Het hoofdonderwerp is het verbouwen van groenten maar er wordt ook enige aandacht besteed aan bloemen en fruit. Als onderdeel van de presentatie worden enkele leuke en toepasselijke tuingedichten voorgedragen. Het tweede deel van het programma bestaat uit het vertonen van een fotoserie van de groentetuin van januari tot december. De foto’s zijn instructief, maar laten ook zien hoe mooi een groentetuin is met haar gewassen. Gedurende de bijeenkomst is een kleine tentoonstelling ingericht met producten uit de tuin, hulpmiddelen en tuinboeken. In de pauze en na afloop zijn ansichtkaarten te koop van door hem zelf gemaakte foto’s van de groentetuin.

Breng gerust een vriend/vriendin, buurman/buurvrouw, familielid of andere geïnteresseerde mee! Ze zijn hartelijk welkom!

De lezing wordt gehouden in Zalencentrum Staring, Grietakkers 3, Zevenaar.
Aanvang 20.00 uur.
Entree; Leden en introducé € 2,00, inclusief kop koffie/thee plus 1 lot voor loterij
Niet-leden € 5,00, leden van Bibliotheek De Liemers en de Volksuniversiteit € 3,00, ook inclusief kop koffie/ thee plus 1 lot voor loterij. Vergeet u niet uw lidmaatschapspasje mee te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.