Gebruik van Glyfosaat (“Roundup”)

Artikel van aHealtylife.nl (https://www.ahealthylife.nl):

Onlangs heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld dat Monsanto ruim 250 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan een kankerpatiënt. Hij gebruikte als conciërge de onkruidverdelger glyfosaat ongeveer 30 keer per jaar. Naar eigen zeggen is hij ziek geworden door dit middel. Volgens zijn advocaat is Monsanto op de hoogte dat glyfosaat kankerverwekkend is, maar gaat dit bedrijf ondertussen gewoon door met de verkoop ervan. Wat is glyfosaat? Is er reden tot zorgen? Hierover gaat deze nieuwsbrief.

Glyfosaat is een herbicide, oftewel een middel tegen onkruid. Als je op een plant glyfosaat spuit, zal hij zeer snel verwelken en afsterven. De maker van dit gif, Monsanto, verdient er twee keer aan. Enerzijds aan de productie ervan en anderzijds aan de verkoop van zaden die resistent zijn voor glyfosaat (zodat wel het onkruid eromheen maar niet het resistente zaad zelf doodgaat). Met name genetisch gemanipuleerde (GMO) mais en soja zijn berucht om hun hoge gehalte aan glyfosaat. Veel dieren eten deze gewassen, waardoor wij mensen ze indirect, via deze dieren, consumeren. Daarbij eten wij ook veel oliën afkomstig van GMO mais en soja.

Glyfosaat maakt het leven van een boer een stuk gemakkelijker. Het zou eigenlijk een laatste middel moeten zijn, maar het wordt massaal en op grote schaal toegepast (1). Hierdoor lekt het overal in weg en zit het zelfs in ons kraanwater (2). Er zitten zoveel giftige verdelgingsmiddelen in ons kraanwater, dat de prijs hiervan de komende jaren flink omhoog gaat (3). Glyfosaat zit niet alleen in ons drinkwater, het verspreidt zich ook in ons eten (45). Het gaat zelfs zo ver dat biologisch voedsel ook glyfosaat bevat (6). De vraag is dus niet of je dit middel binnenkrijgt, maar hoeveel. Volgens onderzoek blijkt het merendeel van de Nederlanders dan ook aantoonbaar glyfosaat in de urine te hebben (7).

Helemaal veilig?
Het middel wordt verkocht met het verhaal dat het middel slechts wat aminozuren blokkeert omdat het molecuul daarop lijkt. Dat is de reden dat de plant afsterft. Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is glyfosaat helemaal veilig. Ze komen tot dit oordeel op basis van geheime stukken die ze niet openbaar willen maken (8). Wat we wel weten is dat ze gebruikmaken van informatie van Monsanto zelf (9). De slager keurt dus z’n eigen vlees. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt glyfosaat ondertussen ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ (10). Ook onafhankelijke wetenschappers die naar het beschikbare bewijs hebben gekeken, concludeerden dat glyfosaat op meerdere manieren in staat is om kanker aan te jagen bij mensen (11).

Discussie
De discussie gaat vaak over of glyfosaat nu kankerverwekkend is of niet. Maar afgezien daarvan zijn er nog zoveel andere reden om dit middel niet binnen te willen krijgen. Glyfosaat blijkt namelijk volgens splinternieuwe onderzoeken zeer giftig voor de darmflora (12, 13). Ook kan glyfosaat volgens vele onderzoekers de hormoonbalans verstoren (14, 15).

Giftig bij lage dosering
De doorgaans zeer kritische website factcheck.org heeft ook eens goed gekeken naar glyfosaat. Ze concluderen dat het pas echt schadelijk wordt bij hogere doseringen (16). Dan kunnen we onze borst natmaken, want de hoeveelheid glyfosaat in ons lichaam stapelt zich de laatste jaren steeds meer op. Bij sommige mensen is de hoeveelheid glyfosaat in het bloed met meer dan 1000% gestegen (17). Deze trend is ook bij dieren zichtbaar (18). Volgens sommige onderzoekers is glyfosaat al giftig bij lage doseringen (19).

Nieuwe onderzoeken
Spaanse onderzoekers hebben dit jaar op basis van donaties nog eens goed gekeken naar het effect van glyfosaat (20). Ze gaven op dagelijkse basis een absoluut veilig geachte dosis glyfosaat aan ratten. Het bleek dat het middel zich opstapelde in hun lichaam. Zelf werden ze er niet ziek van, maar hun nakomelingen wel! De voortplanting, genen en darmbacteriën waren verstoord. Ook zijn er studies waaruit blijkt dat glyfosaat de navigatie van bijen in de war brengt, waardoor ze massaal sterven (21).

 

Het gebruik van glyfosaat ligt in werkelijkheid 5 keer hoger dan de overheid ons doet geloven (22). Wanneer glyfosaat in de natuur wordt afgebroken, ontstaat er AMPA. Deze stof is ook bioactief en schadelijk (23). In de Europese bodem komt veel glyfosaat voor, maar nog vaker AMPA (24). Deze stoffen verstoren het bodemleven, waardoor dat ziek raakt (2526). Als je dacht dat het hierbij bleef, dan heb je het mis. Het blijkt dat onze lucht tegenwoordig in de meeste gevallen ook drager is van glyfosaat (27). We krijgen het dus niet alleen via ons drinkwater binnen, maar ook via de lucht.

Nieuw probleem
Omdat glyfosaat planten in een mum van tijd kan doen verdorren, gebruiken Europese boeren het op grote schaal om hun granen makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten ze hun hele veld onder, zodat de oogst sneller verloopt. Omdat het kort op elkaar gebeurt, is er geen tijd om het glyfosaat door de regen te laten wegspoelen. Door deze techniek zit ons graan stampvol met dit gif. En wat consumeert de gemiddelde westerling voornamelijk? Granen (28)!

De meeste voeding op basis van granen is zwaar vervuild met glyfosaat. Brood en pasta bijvoorbeeld. Ook haver blijkt niet veilig (29). Zelfs een biertje moet eraan geloven. Het RIVM heeft Nederlands bier getest op de aanwezigheid van glyfosaat (30). Bij 11 van de 29 stuks is de onkruidverdelger aangetroffen, maar het RIVM wilde niet bekend maken welke merken het betreft. Ik heb de bierfabrikanten gemaild, maar helaas nog geen enkel antwoord ontvangen.

Wij willen het wel weten
Om aandacht te vragen voor het stijgende gehalte aan glyfosaat in onze voeding, zijn wij op zoek naar een laboratorium dat de gehaltes in Nederlands bier voor ons kan vaststellen. Deze gegevens willen we dan wel openbaar maken, omdat we recht hebben op een glyfosaatvrij biertje. Weet jij een laboratorium dat dit voor ons zou kunnen uitzoeken, dan horen we dit graag. Mochten de kosten de pan uit rijzen, dan houden we mogelijk een donatieronde, maar zo ver zijn we voorlopig nog niet. To be continued…

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan

2 gedachten over “Gebruik van Glyfosaat (“Roundup”)

  1. Kan de vereniging misschien in haar reglement opnemen dat er geen enkele vorm van chemische bestrijding wordt toegelaten?
    Door wind en water worden deze stoffen over het complex verspreidt en natuurlijke vijanden leggen het loodje doordat andere tuinders wel chemische middelen gebruiken.

    • Daar ben ik het volledig mee eens. Volledig stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook met biologische bestrijdingsmiddelen moet je oppassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.